Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hagyományok képes leírás - Szilveszter.tlap.hu
részletek »

Hagyományok - Szilveszter.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szilveszter.tlap.hu » Hagyományok
Keresés
Találatok száma - 7 db
Szilveszteri és újévi hagyományok

Szilveszteri és újévi hagyományok

Szilveszteri és újévi hagyományok, szokások, babonák, Az újévi jóslás, Újévi szokások. Mit együnk szilveszterkor? Az újévi fogadalom, Újévi üdvözlőlapok a XX. század elejéről- Anglia, Babonák, hiedelmek az újév kapcsán, Szilveszter éjszakája Athénban és Moszkvában és Erdélyben, Szilveszteri szokások Európában

Szilveszteri hagyományok, szokások

Szilveszteri hagyományok, szokások

Szinte minden országnak megvannak a maga szilveszteri hagyományai, ősidők óta fontos szerepet kap az Óév búcsúztatása. A babonák legszélesebb skálája is szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat (melyeket rendszerint nem tartunk be), s ekkor tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért. Csupán néhány évszázada lett Január első napja az újév kezdete, a régi időkben tavasszal vagy ősszel kezdődött az új esztendő.

Szilveszteri praktikák

Szilveszteri praktikák

Pezsgőspohár a kézben, meghatott jókívánságok, fogadalmak, melyeket soha nem tartunk be... sokaknak ezt jelenti a szilveszter éjszaka. A szokások ma falun és városon egyaránt a hangos, vidám óévbúcsúztatást követelik tőlünk, ilyenkor illik, sőt szinte kötelező a jókedv. Amikor trombitaszóval, petárdákat robbantgatva mulatunk, nem is gondolunk arra, hogy milyen ősi, bőségvarázsló és egyéb mágikus praktikákat idézünk.

Téli népszokások

Téli népszokások

Téli népszokások leírásai. Újév, karácsony és egyéb téli szokások.. Újév napja (január 1): A télközépre eső, karácsonyi, újévi évkezdés a napév szerinti időszámítással együtt honosodott meg Európában, s a római birodalomból sugárzott szét. Az egységes január elsejei évkezdést azonban sok nép csak az utolsó évszázadokban fogadta el, hazánkban is csak néhány évszázad óta kezdődik ezen a napon az év.

Tuti dekorációk

Tuti dekorációk

Ha otthon tartod a szilvesztert és ehhez vendégeket is hívtál, nemcsak magadat kell majd ünnepi díszbe öltöztetni, hanem a lakást is. Íme, néhány ötlet, hogyan varázsolj szilveszteri hangulatot otthonodba. Vegyél szilveszteri fejfedőt, ami jó móka. Köszöntsétek ebben az új évet. Igyekezz ezt beszerezni, mert viszonylag gyorsan elfogynak a polcokról. Vegyél egy-kettővel többet, a váratlanul betoppanó vendégek részére is.

Újév

Újév

Hazánkban nem is egy hiedelem kapcsolódik az óév legutolsó napjához, illetve az újév első napjához. A különböző babonás szokásoknak az élet minden területére kiterjedő hatást tulajdonítottak eleink. Így például szokás volt a hajadon lányok körében a párjóslás. Ez úgy történt, hogy a lányok papírdarabokra legények neveit írták. Ezután mindegyik papírt egy-egy darab tésztába tették, amiből gombócokat gyúrtak. Éjfélkor a gombócokat lobogó vízbe dobták, s amelyik gombóc először a felszínre úszott, azt kivették, s így megtudták a leendő párjuk nevét.

Újévi hiedelmek és babonák

Újévi hiedelmek és babonák

Itt az ideje megismerni az újévvel kapcsolatos szokásokat. Léteznek újévi fogadalmak, újévi szokások és babonák... Sokan kíváncsiak vagyunk, régen az emberek miben hittek, s mi segített nekik abban, hogy megtudják, mit is várhatnak az új esztendőben! Amellett, hogy sokan tesznek szilveszter éjjelén fogadalmakat a következő évre vonatkozóan, melyeket vagy sikerül betartaniuk vagy nem, fontos megemlíteni néhány érdekes babonát.

Tuti menü